O nás a jídle

Tématem jsou naše zkušenosti od léta 2016 s úpravou jídelníčku podle zásad Taoistického náhledu na potraviny, jejich vliv na naše zdraví - Duan Gu.

Psáno léta páně 2017, prosinec.

Čemu se snažíme vyhýbat ?:

  • obiloviny a pseudoobiloviny (pšenice, žito, ječmen, oves, pohanka, rýže, jáhly, quinoa, amarant, kukuřice atd...)
  • luštěniny (fazole, hrách, cizrna, čočka, arašídy, söja...)
  • lilkovité (lilek, brambory, rajčata, paprika...)
  • mléko a mléčné výrobky kromě másla
  • maso zvířat, které se krmí zrním

Co tak úplně nezvládáme ?:

  • rajčata - nejedli jsme je rok, teď občas v úpravě a bez zrníček
  • tvrdý sýr po roce
  • maso zvířat krmených zrním - občas drůbež (krůta, kuře, husa, kachna)
  • já sezönně pivo :) (první pivo až po 7 měsících)
  • pagáče od maminky (2x do roka pár kousků - nejde odolat)

Jak se cítime?

  • Výborně
  • Já jsem zhubnul 13 kg, Patrície to nepotřebuje :)

Co nám z jídelníčku chybí ?:

  • mně hummus a arabské placky (dají se nahradit)
  • určitě ne chleba
  • pizza ( dá se nahradit - vyrobit jinak)
  • na nic jiného si nemůžu vzpomenout

Co jsme se naučili ?:

  • nekupovat polotovary
  • číst dopodrobna etikety o složení když kupujeme potraviny
  • připravovat si jídlo sami
  • zavařovat maso - jídlo mimo domov nebo z nedostatku času
  • dělat vlastní klobásy a slaninu ( bez Éček a rychlosoli)
  • používat metodu Sous Vide na přípravu jídla (gurmánský zážitek)
  • používat jiné mouky (mandlová, kokosová, banánová atd..)
  • nebát se používat sádlo
  • používat jiná sladidla (javorový sirup, datlový sirup, med, samotné fíky, datle ...)

Náš vychytaný jídelníček? :

  • dobré maso na 100 zpúsobů
  • odzkoušené (předělané) recepty (zejména z Paleo diety)
  • převzaté recepty od stejně smýšlejících přátel
  • nezbytnou součástí je Dobrá Nálada