Tématem jsou naše zkušenosti od léta 2016 s úpravou jídelníčku podle zásad Taoistického náhledu na potraviny, jejich vliv na naše zdraví - Duan Gu.
Psáno léta páně 2017, prosinec.
Čemu se snažíme vyhýbat ?:
- obiloviny a pseudoobiloviny (pšenice, žito, ječmen, oves, pohanka, rýže, jáhly, quinoa, amarant, kukuřice atd...)
- luštěniny (fazole, hrách, cizrna, čočka, arašídy, söja...)
- lilkovité (lilek, brambory, rajčata, paprika...)
- mléko a mléčné výrobky kromě másla
- maso zvířat, které se krmí zrním
Co tak úplně nezvládáme ?:
- rajčata - nejedli jsme je rok, teď občas v úpravě a bez zrníček
- tvrdý sýr po roce
- maso zvířat krmených zrním - občas drůbež (krůta, kuře, husa, kachna)
- já sezönně pivo :) (první pivo až po 7 měsících)
- pagáče od maminky (2x do roka pár kousků - nejde odolat)
Jak se cítime?
- Výborně
- Já jsem zhubnul 13 kg, Patrície to nepotřebuje :)
Co nám z jídelníčku chybí ?:
- mně hummus a arabské placky (dají se nahradit)
- určitě ne chleba
- pizza ( dá se nahradit - vyrobit jinak)
- na nic jiného si nemůžu vzpomenout
Co jsme se naučili ?:
- nekupovat polotovary
- číst dopodrobna etikety o složení když kupujeme potraviny
- připravovat si jídlo sami
- zavařovat maso - jídlo mimo domov nebo z nedostatku času
- dělat vlastní klobásy a slaninu ( bez Éček a rychlosoli)
- používat metodu Sous Vide na přípravu jídla (gurmánský zážitek)
- používat jiné mouky (mandlová, kokosová, banánová atd..)
- nebát se používat sádlo
- používat jiná sladidla (javorový sirup, datlový sirup, med, samotné fíky, datle ...)
Náš vychytaný jídelníček? :
- dobré maso na 100 zpúsobů
- odzkoušené (předělané) recepty (zejména z Paleo diety)
- převzaté recepty od stejně smýšlejících přátel
- nezbytnou součástí je Dobrá Nálada